Orientering i världsklass i Aneby vid rikslägret

EM-tester och Riksläger. Aneby är ordentligt i orienteringsfokus i sommar.

Årets riksläger går av stapeln i Aneby. Inne på rikslägerområdet finns också SOK Anebys fina klubbstuga och alldeles intill lägret ligger den småländska höglandsterräng där rikslägrets orienteringstävlingar kommer att avgöras.

Aneby erbjuder ovanligt bra förutsättningar för att anlägga spännande orienteringsbanor.

–Terrängen är jättefin, helt fantastisk, säger Per Söderhjelm, som tillsammans med sonen Henning och makan Emma har ansvaret för att lägga banorna.

Så fin är terrängen att man valt att lägga tävlingar som testar inför EM i just Aneby. Då räknar man med att vår svenska storstjärna Tove Alexandersson kommer att springa i Anebyskogarna och en stor del av den övriga världseliten.

(UPPDATERING: Det är osäkert om Tove Alexandersson springer i Aneby. Hon har en tävling i world games som krockar lie i tid. Men en stor del av övriga eliten räknar man med ska komma till Aneby).

Att Aneby valts för testerna är inte konstigt. Det är fin orienteringsterräng.

–Det är terräng som formades under istiden med höga åsar, djupa gropar och med sandområden och rullstensåsar. Det är en väldigt speciell och utmanande terräng som inte finns på jättemånga ställen i Sverige, säger Ola Gustafsson, SOK Aneby, i en intervju i Tranås tidning inför EM-testerna.

EM-testerna avhålls 9-10 juli och går därmed precis i anslutning till rikslägret. De orienterare som vill testa hur väl de stå sig mot eliten har möjlighet att springa banorna lördag och söndag eftermiddag, och då kunna jämöra sina egna tider med elitens).

Familjen Söderhjelm har också ansvaret för att arrangera Äventuren. Det är en tävlingsform som börjat dyka upp i frisksportsammanhang. En lekfull variant där man får springa i skogen, orientera och dessutom spana på andra lag och smyga för att inte bli upptäckt själv.

–Det är som en blandning av orientering och kurragömma, säger Per.

Men det ör inte bara skogen som det ska orienteras i. Rikslägret ligger i anslutning till Aneby och det blir snabblopp inne i Anebys bebyggelse också under lägret.

Mycket orientering blir det. Över stad och land…

Det blir såklart inte enbart orientering på rikslägret i Aneby. Programmet är späckat med inte mindre än 150 programpunkter under veckan. Kolla in programmet här nedan. Och glöm inte anmäla er! Det underlätter för arrangörerna om de i god tid får ett hum om hur många som kommer.