Hellenska tävlingar – nu jobbigare än någonsin

De hellenska tävlingarna på rikslägret är något mycket speciellt för frisksportrörelsen. Fysisk prestation, kombinerat med allmänbildning. Årets tävlingar innehåller en nyhet dessutom, som gör en av deltävlingarna jobbigare än den varit innan.

För den som inte varit med om hellensk mångkamp och hellensk stafett återstår en ganska häftig upplevelse. Mångkampen för vuxna innehåller följande grenar: terränglöpning, stillastående längd, bänkpress, snabblopp, simning och kast med träklubba. När de fysiska deltävlingarna är avklarade återstår ett teoretisk test. Det är frågor av allmänbildande karaktär, där det gäller att hålla reda på såväl melodifestivalvinnare genom tiderna som nobelpristagare. Det premieras där att kunna lite av varje. Resultatet från det teoretiska provet väger sedan lika mycket i sammanräkningen som de fysiska tillsammans.

Barn, ungdomar och vuxna tävlar i både mångkamp och stafett.

Vad är det som är roligt med de hellenska tävlingarna ?

–Att alla kan vara med utifrån sina egna förutsättningar. Och att det är både teori och fysiskt, säger Anna Helmer, som är en av funktionärerna för de hellenska tävlingarna i Aneby.

Hur ung kan man vara?

–Som knatte är det från när du själv vill.

Åldersgräns uppåt finns såklart inte heller.

Den hellenska stafetten är lite annorlunda för barn- och ungdomar i år. Simningen utgår för dem. Det är lite för långt till sjön för de unga. Istället är två nya moment införda som är inspirerat av tv:s ”Mästarnas mästare”.

En annan nyhet är att Pontusathlon utgår. Det ersätts med Hellensk athlon. Pontusahlon har varit en tävling där deltagarna springer alla delsträckorna i ungdomsstafetten själva.

I år blir det istället den vuxna stafettens moment som ska avverkas individuellt. Direkt efter stafetten på onsdagen kommer den nya tävlingen Hellensk athlon att gå av stapeln. Då blir det Terränglopp, hinderbana, 2 st snabblopp, sprintorientering och simning.

Det blir garanterat svettigt. Och kul!

Läs mer om årets program för rikslägret här: