
Recept från onlinelägret 2021
Här hittar ni några recept och idéer på nyttig och god mat som tipsades om under onlinelägret 2021. Passa på att laga medan ni väntar på lägret i Aneby!
En del av våra recept är veganska eller vegetariska men alla går att anpassa efter allergier och mathållning. Byt ut enstaka ingredienser och anpassa recepten så det passar just er familj.
Innehåll
Lördag
Lunch
Sparriskräm med lax
Ingredienser
4 portioner
2 ägg
200 g färsk sparris
100 g mascarpone ost
1 nypa chili- eller paprikakrydda
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 paket rökt lax (~100 g)
1 paket körsbärstomater (~150 g)

Gör så här:
Koka äggen hårdkokt (10 min). När äggen är klara, häll av vattnet, skölj under kallvatten och skala.
Tillaga sparrisen i kokande vatten med en nypa salt tills de är mjuka. Beroende på tjockleken på sparrisen, mellan 5-15 minuter. Häll av och låt torka på hushållspapper tills den svalnat.
Skala och pressa vitlöksklyftan ner i en skål. Tillsätt äggen, sparrisen, mascarpone osten och kryddorna. Mixa till en tjock kräm. Låt gärna krämen kallna i kylskåp ett par, tre timmar eller över en natt.
Servera i små glas eller skålar. Varva ett lager sparriskräm, ett lager skivade körsbärstomater, ett lager rökt lax skuren i småbitar tills uppnådd önskad mängd.
Tips: servera tillsammans med en sallad och färskt bröd.
Innehåll
Relaterat
Progammet
Dagens aktiviteter
Middag
Morotsås till pasta
Ingredienser
4 portioner
4 stora morötter
1 bit purjolök
2 dl creme fraiche
1 msk soja
1-2 vitlöksklyftor
dragon
italiensk salladskrydda
svartpeppar
pasta

Gör så här:
Riv morötterna grovt och strimla purjolöken.
Bryn morötter och purjolök, krydda med soja, pressad vitlök och kryddor.
Häll på creme Fraiche och låt puttra en stund. Servera med pasta.
Söndag
Till frukost
Ingefärsshot
Ingredienser
ca 1 liter färdig dryck
200 g färsk ingefära
1 liter vatten
0,5 dl honung (lokalt producerad)
2 citroner (ekologiska)

Gör så här:
Värm vatten till så varmt att du knappt kan ha fingret i (< 60 grader). Skala ingerfäran med skalkniv – det gör inget om det blir lite skal kvar. Riv ingefäran grovt på rivjärn och lägg den i vattnet. Låt stå och svalna 20 min – 1 timma. Sila bort de mesta av ingefäran. Pressa citroner och häll i.
Blanda ner honung (nu får vattnet inte vara varmare än fingerljummet, annars försvinner det nyttiga i honungen) och rör.
Sila och häll i en rengjord flaska.
En flaska kan stå ca 2 veckor i kylskåp utan problem.
Lunch
Sommarsallad med fetaost
Ingredienser
4 portioner
2 msk pinjenötter
1 kruka plocksallat
500 g vattenmelon
200 g fetaost
1 dl svarta oliver
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
4 kyckling- eller qournfiléer

Gör så här:
Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna. Låt svalna medan kycklingen eller quornen steks med valfri kryddning.
Grovstrimla salladen. Lägg den på ett stort fat. Skär bort skalet på melonen och skär melonen i ca 2 cm stora tärningar. Fördela melontärningarna över salladen. Smula över fetaosten och strö över oliverna. Blanda vinäger och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Ringla över dressingen och strö över pinjenötterna över salladen och servera med filéerna.
Middag
Ajvarkyckling
Ingredienser
4 portioner
500 g kycklingfilé
2 morötter
2 röda paprikor
0,5 purjolök
1 liten squash
2 tomater
1 dl ajvar relish
1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 dl kycklingbuljong
1 msk färsk salvia
pasta

Gör så här:
Strimla kycklingfiléerna och bryn i olja. Skiva morötter och squash. Skär paprika i tärningar. Strimla purjolök och dela tomaterna i klyftor. Vänd ner morötter, squash, paprika och purjo, låt fräsa ca 2 min. Blanda ner ajvar, grädde, mjölk och buljong och låt allt koka ihop ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar. Lägg tomatklyftorna på toppen tillsammans med salvia och servera med nykokt pasta.
Måndag
Frukost
Supergröt
Ingredienser
2 portioner
1,5 dl hirs
0,5 dl solrosfrö
0,5 dl pumpafrö
5 dl vatten
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
2 msk chiafrön
2-3 msk ekologiska havregryn

Gör så här:
Skölj först hirsen i kallt vatten. Blanda sedan alla ingredienser i en kastrull på kvällen och låt stå framme över natten.
Sätt på kastrullen på medelhög värme och koka ihop gröten under omrörning. Ca 5-7min brukar det behövas från att det börjar småputtra.
Ingredienserna innehåller inte så mycket stärkelse så gröten blir inte lika jämn i konsistensen som tex ren havregrynsgröt. Önskar man en jämnare gröt kan man späda med lite extra vatten och låta den småsjuda lite längre.
Servera gärna med soja- eller havredryck och färska fruktfavoriter!
Mellanmål
Tunnbrödsrulle
Ingredienser
8 portioner
8 tunnbröd
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 burk tonfisk i vatten
2 dl ruccola
1,5 dl gröna ärtor
3 msk majonäs
curry
klippt dill
salt och peppar

Gör så här:
Vispa grädden och blanda ihop med övriga ingredienser. Bred fyllningen på tunnbröden och rulla ihop och njut.
Middag
Skink- och broccolipaj
Ingredienser
4 portioner
Ingredienser till pajdegen:
3 dl vetemjöl
0,5 dl vatten
100 g margarin
Ingredienser till fyllningen:
250 g broccoli
200 g skinka
150 g riven ost
3 dl mjölk
1 ägg
salt och peppar
Kalla grönsaker:
cocktailtomater
machésallad
groddade adzukibönor
avocado

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen.
Forma pajdegen i pajformen.
Ställ in i ugnen i 10 min.
Ta ut pajen och tillsätt ingredienserna till fyllningen.
Grädda i 15 min på 225 grader.
Servera med färska kalla grönsaker.
Tisdag
Frukost
Bäriga yoghurtbites
Ingredienser
2 portioner
Bas:
15-17 st urkärnade dadlar
2 dl glutenfria havregryn alt. krossat bovete
2 msk kokosolja
4 msk tahini från märket Sevan
Topping:
naturell yoghurt alt. valfri yoghurt, i dessa valde jag Planti växtbaserade vanilj
3 dl blandade upptinade bär
1 msk agavesirap

Gör så här:
Börja med att mixa dadlar, havregryn, kokosolja, tahini och lite lite vatten i en matberedare alt. stavmixer tills du får en kräm. Ta fram en fryssäker form (matlåda är perfekt, eller en form i plåt), klä den med bakplåtspapper och häll sedan ut dadelkrämen. Tryck ut med en slickepott eller sked så den täcker första lagret.
Låt vila i kylen så länge medans du värmer på valfria frysta bär, välj dina favoriter! Tillsätt 1-2 msk med agavesirap för extra sötma i bären. Häll på yoghurten i formen över det första lagret, ungefär 2-3 cm. Avsluta med bären och dra ut med en sked. Gör några slingor med en gaffel så det skiktar sig fint med mönstret i frysen.
Det är ljuvligt gott till eftermiddagskaffet och egentligen kan du välja att göra med vilka smaker som helst! Till exempel jordnöt och choklad.
Lunch
Ris- och grönsaksröra
Ingredienser
4 portioner
2 dl råris
1 tsk olja
1 gul lök
0,5 vikålshuvud
3 paprikor, gärna olika färger
4 dl sockerärtor
4 msk solroskärnor
salt, citronpeppar och vitlökspeppar

Gör så här:
Koka riset.
Hacka lök, strimla vitkål och paprika. Stek alla grönsakerna. Krydda och smaka av.
Häll upp riset på tallriken och lägg grönsaksblandningen över. Strö över solroskärnor.
Middag
Grönkålsfisk i panna
Ingredienser
4 portioner
500 g vit fisk
300 g champinjoner
2 msk olja
2 msk smör till stekning
0,5 finhackad lök
200 g hackad grönkål
1 dl matlagningsvin
2 dl matlagningsgrädde
1 citron
ca 20 färskpotatisar
salt och vitpeppar

Gör så här:
Tina och krydda fiskfiléerna med salt. Lägg på hushållspapper så överflödigt vatten försvinner.
Dela och stek svampen på medelvärme i olja tills vätskan dunstar. Tillsätt sedan smör, lök och grönkål och stek i ytterligare 2 minuter.
Häll i matlagningsvin och koka i cirka 2 minuter. Tillsätt grädden och sjud på svag värme tills såsen tjocknar, smaka av med salt och peppar.
Lägg i fiskfiléerna och låt fisken bli tillagad under lock i ungefär 4 minuter.
Servera med färskpotatis och riv lite citronskal över fisken.
Onsdag
Lunch
Pasta med smak av havet
Ingredienser
4 portioner
250 g kräftstjärtar
4 morötter
3 vitlöksklyftor
300 g tagliatelle
flytande margarin
0,5 dl hackad persilja
0,5 hönsbuljongtärning
1-2 krm sambal oelek
2 dl creme fraiche
pasta

Gör så här:
Skala och strimla morötterna med en potatisskalare. Skala och hacka vitlöken.
Koka pastan, lägg i morötterna när det återstår någon minut av tiden.
Fräs vitlök i margarin i en kastrull. Tillsätt persilja, smulad buljongtärning, sambal oelek och creme fraiche.
Låt koka någon minut. Låt kräftorna rinna av och rör ner dem i såsen. Servera till pastan.
Mellanmål
Matiga bananvåfflor
Ingredienser
1 portion
1 banan
2 ägg
1 tsk kokosolja
1 dl frysta blåbär
0,5 dl vaniljkvarg

Gör så här:
Mosa bananen med gaffel och blanda med ägg och kokosolja (har du mixer kan du mixa allt direkt). Om du vill kan du ha ner lite av blåbären i smeten. Grädda i våffeljärn (går även bra att steka i stekpanna). Servera med vaniljkvarg och resterande blåbär!
Dessa supergoda och proteinrika våfflor är glutenfria och kan göras veganska genom att byta äggen mot chiaägg eller kikärtsspad.
Middag
Potatisgryta
Ingredienser
6 portioner
3 gula lökar
10-12 potatisar
3 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 tsk olja
1 msk paprikapulver
2-2,5 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
2 msk persilja
0,5-1 tsk salt
svartpeppar

Gör så här:
Hacka lök, skär potatis i klyftor och paprika i stora bitar. Fräs löken mjuk i olja, tillsätt paprikapulver och 0,5 dl vatten. Rör om och låt vattnet koka upp. Tillsätt potatis, paprika, tomatkross, vatten och smulad buljongtärning. Koka under lock ca 15 min.
Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja vid servering.
Om ni vill kan ni servera med god korv.
Torsdag
Lunch
Räkor i saffranssås
Ingredienser
4 portioner
250 g stora skalade räkor
1 påse saffran
1 tsk gurkmeja
2-3 msk chilisås
1 tsk curry
ca 1 tsk ljus maizenaredning
2-3 dl matlagningsgrädde
2 stora tomater
2 dl gröna ärtor eller 3 dl groddade adzukibönor
salt, vitpeppar och socker

Gör så här:
Koka ris. Gör en sås med matlagningsgrädde och kryddorna. Värm upp. Red såsen.
Smaka av med salt, vitpeppar och socker.
Värm ärtorna lite grann. Skär tomater i bitar. Tillsätt tomaterna en halv minut innan du tar såsen från spisen.
Lägg ris på tallriken. Häll över såsen och lägg räkorna ovanpå. Lägg ärtor eller bönor vid sidan om.
Middag
Apelsinmarinerad lax till grillen
Ingredienser
4 portioner
Ingredienser till lax:
4 laxfiléer
1 apelsin
3 msk olja
1 msk ljus soja
1 msk färskiven ingefära
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
Ingredienser till sås:
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk hackad gräslök
1 msk flytande honung
0,5 msk rivet apelsinskal
2 krm salt
0,5 krm cayennepeppar

Gör så här:
Lägg laxen i dubbla plastpåsar.
Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ur saften. Spara 0,5 msk rivet skal till såsen.
Blanda apelsinsaft och -skal med olja, soja, ingefära och peppar. Häll marinaden i plastpåsen. Vänd runt påsen så att marinaden täcker all lax och låt marinera i kylskåpet ca 2 timmar.
Ta upp och torka av laxen något med dubbelvikt hushållspapper. Grilla kotletterna på utegrill eller i grillpanna ca 4 min per sida. Krydda med salt.
Sås: Smaksätt yoghurten med gräslök, apelsinskal, honung, salt och peppar.
Servera den nygrillade laxen med sås och valfritt tillbehör som färsk potatis, rotfrukter eller grillade grönsaker!
Efterrätt
Grillad fruktsallad
Ingredienser
4 portioner
2 bananer
1 ananas
4 kiwi
4 ark aluminiumfolie
50 g grovhackad mörk choklad
glass till servering

Gör så här:
Skär frukten i bitar lägg den på folie. Strö över hackad mörk choklad och forma till små foliepaket. Lägg på grillen i ca 10 minuter och servera den varma fruktsalladen med glass!
Fredag
Lunch
Kycklingsallad i tacoskal
Ingredienser
2 portioner
180 g tillagat kycklingkött
1 bit purjolök
1 gul paprika
1 dl creme fraiche
1-2 msk tacokrydda
3 msk sweet chili
4 hårda tacoskal
2 dl ruccola
4-6 cocktailtomater

Gör så här:
Strimla purjolöken fint och hacka paprikan i små bitar. Blanda tärnat kycklingkött, paprika, creme fraiche och kryddor. Lägg ruccolan i tacoskalen och lägg på kycklingblandningen. Strö över halverade cocktailtomater.
Efterrätt
Grillade fruktspett
Ingredienser
2 portioner
jordgubbar
nektarin/persika
ananas
kiwi
honung
vaniljkvarg eller grekisk yoghurt

Gör så här:
Varva frukter och bär till ett gott spett efter smak. Lägg på grillen och efter en liten stund ringlar ni på lite honung för en karamelliserande smak. Servera med vaniljkvarg eller grekisk yoghurt!
Middag
Krämig pastasås
Ingredienser
4 portioner
200 g skinka
1 purjolök
10 färska champinjoner
8 soltorkade tomater, blötlagda
100 g fetaost
2 tomater
1 burk creme fraiche
1 dl mjölk
1 tsk chili
3 msk färska örter
20 g cashewnötter
pasta

Gör så här:
Skär

,

,

och

i bitar.
Hacka

och

.
Finhacka

.
Låt

,

och

fräsa tillsammans i

.
Tillsätt

,

och

.
Blanda ner

,

,

och

.
Servera med

.
Mums!
Lördag
Lunch
Köttfärssoppa med sting
Ingredienser
4 portioner
300 g köttfärs
1 gul lök
2-3 morötter
2 vitlöksklyftor
2 dl tacosås
1-2 msk tomatpuré
1-2 hönsbuljongtärningar
1 l vatten
salt och peppar
persilja
matlagningsyoghurt
4 ostmackor

Gör så här:
Hacka lök och riv morötter. Fräs färs, lök och morötter i en stor gryta. Tillsätt vatten och de övriga kryddorna och koka 10 min. Smaka av och krydda med salt, peppar och strö över hackad persilja.
Servera med en klick matlagningsyoghurt och en ostmacka.
Mellanmål
Tonfiskwrap
Ingredienser
1 portion
1 dl tonfisk i vatten
3 msk chilikeso
1 tomat i skivor
0,25 rödlök
2 msk salsa
1 tunnbröd
1 påse ruccolasallad

Gör så här:
Lägg avrunnen tonfisk och chilikeso på ett tunnbröd. Lägg på sallad, tomat och rödlök i skivor. Avsluta med salsa. Rulla ihop.
Middag
Alspånsrökt tofu med limesås
Ingredienser
4 portioner
kokosolja att steka i
1 tsk röd currypasta
400 g kokosolja
6 msk grönsaksfond
200 g hackad fryst spenat
1 lime
3 dl quinoa
2 frp alspånsrökt tofu
tamari att smaksätta med

Gör så här:
Börja med att koka quinoan tillsammans med 3 msk grönsaksfond.
Gör såsen genom att hetta upp kokosoljan i en kastrull och fräs currypastan. Häll ner kokosmjölken tillsammans med 3 msk grönsaksfond. Lägg i den frysta spenaten. Riv limen, lägg i limeskal och pressa ner saften. Låt sjuda på svag värme.
Skiva den alspånsrökta tofun och lägg tillsammans med en klick kokosolja i en stekpanna gärna en gjutjärnspanna för att få in en gnutta mer järnsmak vilket bidrar till en fylligare smak för denna köttfria rätt. Häll i slutet på lite tamari-soja.
Servera quinoan, den alspånsrökta tofun tillsammans med limesåsen och med fördel tillsammans med en grönkålssallad.
Relaterat
Programmet
Dagens aktiviteter