
Om lägret
HEM / Om lägret
Uppdaterad: 05 mar
Om lägret
Vecka 28 varje sommar bjuder Frisksportrörelsen in till Riksläger. Alla är välkomna och på rikslägret finns det något för alla – stora som små, sportiga som kulturella. Veckan bjuder på massor av aktiviteter bland annat idrottstävlingar, träningspass, föreläsningar, ungdomsaktiviteter, barnaktiviteter och kvällsunderhållning.

Johan Holm
Lägerchef
Innehåll
Lägrets historia
Frisksportrörelsen
Många programpunkter
Innehåll
Lägrets historia
Frisksportrörelsen
Många programpunkter
Relaterat
Tävling
Träning
Lägrets historia
Aktiviteter, gemenskap, motion och glädje
Frisksportrörelsens sommarläger, historiskt kallat riksläger, är ett arrangemang som har funnits sedan 1934, då det första lägret arrangerades vid Flaten utanför Stockholm. De olika frisksportdistrikten turas om att arrangera rikslägren på olika platser runt om i Sverige. Ett riksläger brukar locka mellan 1 000 och 1 400 deltagare.
Frisksportlägret erbjuder ett stort arrangemang med fokus på glädje, gemenskap och en hälsosam livsstil för hela familjen! Lägret är sedan starten på 30-talet fritt från tobak, alkohol och andra droger.
På lägret bor de flesta i tält, husvagn eller husbil. Mat lagar många själva och diskar i tillfälliga tvättrännor som finns uppställda på lägerområdet. Många väljer att köpa frukost och middag som serveras i slottsrestaurangen. Det finns också ett lägercafé, ett våffeltält och en lägergrill i lägrets centrum.

Om frisksportrörelsen
Allt hänger ihop!
Frisksport är en idé om hur vi ska leva för att må bra och ha kul tillsammans. Frisksport handlar om att leva hållbart genom att ta hand om sig själv, varandra och vår värld.

Hälsosam livsstil
Att ta hand om sig själv är viktigt för att må bra, orka med sin vardag och få kroppen att hålla länge. Vad vi stoppar i oss är lika viktigt som motion för att må bra. Att äta nyttigt, sova bra och stressa mindre är en förutsättning för att orka med vardagen och hålla sig frisk.

Aktiv vardag
Motion är viktigt för att må bra, orka med sin vardag och få kroppen att hålla länge. Våra kroppar är skapade för att röra på sig och genom att träna mår vi bättre. Som frisksportare tränar du för din egen skull, på det sätt och på den nivå som du själv väljer. Träning är för alla!

Fritt från tobak, alkohol och andra droger
Att träna och äta nyttigt bygger upp kroppen men tobak, alkohol och andra droger bryter ner den. Droger orsakar mycket lidande, både för den som själv använder droger och för människorna runtomkring. Oavsett om vi hoppar trampolin, åker på läger eller har en filmkväll tillsammans är alla våra aktiviteter fria från tobak, alkohol och andra droger.

Hållbar utveckling
Hållbar utveckling innebär att leva på ett sätt som är hållbart även för framtiden. Vi kan inte fortsätta att överanvända jordens resurser som vi gör idag. Tillsammans ska vi skapa möjligheter för var och en att leva mera hållbart. Vi har alla ansvar för att kommande generationer också ska kunna leva och må bra.
Många programpunkter
Lägret med något för alla
Vill man, deltar man i lägrets tävlingar som till exempel orientering, trampolin, hellensk mångkamp och stafett, fotboll, volleyboll och boule. Vill man inte tävla, men ändå idrotta, erbjuder rikslägerprogrammet flera olika gymnastik- och motionspass varje dag och en träningscamp med trampoliner, tablå och cirkus.
För barn och ungdomar finns ett helt eget utbud av programpunkter. För de yngsta finns pysselaktiviteter, sagostunder, barngympa och knattekamp och för ungdomar ordnas roliga lekar, utmaningar och skönt ”häng” med nya kompisar.
Lägret erbjuder också mer kulturella aktiviteter som föreläsningar, workshops, utflykter, tipspromenad, fotostig och lägerbål.
Man väljer själv vad man vill delta i; några väljer att inte delta i några aktiviteter alls, medan andra försöker hinna med allihop.
Vill du hjälpa till på något sätt?
Vi är alltid glada för fler som vill hjälpa till. Ju fler som vill hjälpa till desto roligare blir det för alla.
Mejla till info@frisksportlager.se för mer information.

Ingalill From
Lägerledning
Frågor?
Relaterat
Tävling
Träning